Proces Mikloš verzus Paška odročili na začiatok februára

31.01.2012 Bratislava

Bratislava 31. januára (TASR) - Odvolací Krajský súd v Bratislave (KS) odročil dnes na začiatok februára súdny spor na ochranu osobnosti, v ktorom expredseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška žaluje ministra financií Ivana Mikloša za jeho výroky.

KS vyzval dnes účastníkov na preskúmanie možnosti uzavretia mimosúdnej dohody alebo aj súdneho zmieru. Obidve strany s takýmto stanoviskom senátu odvolacieho súdu súhlasili, s tým, že svoje stanoviská oznámia na najbližšom odročenom pojednávaní.

Mikloš sa mal, podľa rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I z júna 2009, vtedajšiemu šéfovi parlamentu ospravedlniť. Súd vtedy rozhodol, že Miklošove výroky sú nepravdivé. Paška od Mikloša požadoval aj nemajetkovú ujmu vo výške 33.193 eur (milión Sk), tú mu však nižší súd nepriznal. Verdikt vtedy nebol právoplatný, bolo možné odvolať sa na vyšší KS, ktorý sa sporom v súčasnosti zaoberá. Podľa rozhodnutia nižšieho súdu je Mikloš povinný strpieť, aby bolo na jeho náklady v televízii JOJ v reláciách De Facto a Noviny odvysielané ospravedlnenie. \"Dôvodom rozhodnutia bolo, že podľa názoru súdu ústne výroky odporcu sú nepravdivé a zasiahli neoprávnene do osobnostných práv navrhovateľa. Vo zvyšnej časti nemajetkovej ujmy návrh súd zamietol z dôvodu, že nepeňažné zadosťučinenie považuje za dostatočné a navrhovateľ (Paška - pozn. TASR) nepreukázal intenzitu zásahu do jeho práv osobnosti,\" uviedol vtedy v roku 2009 pre TASR hovorca bratislavského Krajského súdu Pavol Adamčiak. V priebehu dvoch týždňov vtedy už Mikloš prehral v súvislosti so spomínanými výrokmi v tej istej relácii druhý súdny spor. Koncom mája 2009 potvrdil verdikt prvostupňového súdu aj košický Krajský súd. Mikloš sa tak musí ospravedlniť podnikateľovi Alexandrovi Zápotockému za výroky voči jeho osobe.

Žalobca a jeho právna zástupkyňa požadovali za Miklošove výroky v relácii TV JOJ na adresu Pašku ospravedlnenie a nemajetkovú ujmu pôvodne vo výške 33.193 eur (milión Sk). Vtedajšie Miklošove výroky, že nominanti Pašku do spoločnosti Transpetrol sú prepojení na organizovaný zločin, označila advokátka predsedu NR SR za nepravdivé. Mikloš tým údajne ohrozil profesionalitu, česť a vážnosť predsedu parlamentu. Porušil jeho práva osobnosti a vytvoril o ňom negatívny obraz. Vtedajší právny zástupca odporcu Mikloša žalobu odmietol a podľa jeho slov výrok, ako je žalovaný, jeho mandant nikdy nepovedal, a teda nezaznel. Neboli to skutkové tvrdenia, ale len hodnotiaci úsudok. Mikloš nemôže byť zodpovedný za subjektívny pocit žalobcu. Podobne žalobu odmietol aj minister Mikloš. Podľa poslanca išlo o hodnotiaci úsudok, ktorý vznikol na základe zverejnených informácií z celoslovenského mienkotvorného denníka. \"Cítim sa poškodený ako človek a politik. Odporca naďalej prostredníctvom svojho advokáta konštruuje,\" povedal na súde Paška. Podľa jeho slov Mikloš veľmi dobre vedel, čo hovorí a išlo mu o cielený zámer poškodiť ho. Vytvoril údajne negatívny obraz o Paškovi v jeho občianskom a spoločenskom prostredí. \"Zámerne manipuloval s faktami,\" povedal mimo iného Paška a dodal, že Miklošove výroky negatívne ovplyvnili aj jeho \"medzinárodný profil\".
 

Vyberte región